top of page

Dyslexie-behandeling

Voor de behandeling van dyslectische kinderen zet ik vaak Taal in blokjes in. Taal in Blokjes is een methode voor de behandeling van technisch lezen en spellen. De methode is bij Stichting Taalhulp ontwikkeld, speciaal voor de behandeling van dyslectische kinderen en volwassenen.

 

Taal in blokjes maakt gebruik van sterke kanten van dyslectici: goede visueel-analytische en ruimtelijke vaardigheden. Deze methode wordt bij Stichting Taalhulp toegepast bij zowel kinderen als volwassenen met een grote achterstand op het gebied van technisch lezen en/of spellen.

 

Elk blok stelt een letter voor, de klank bepaalt de kleur van het blok. Met behulp van deze klankblokken kunnen woorden worden samengesteld. Doordat de structuur van de woorden op deze manier goed zichtbaar wordt, kan het toepassen van de basisregels van spelling op een eenvoudige en overzichtelijke manier worden geoefend.

 

De training van het lezen gaat gelijk op met de spelling. Hierbij wordt gebruik gemaakt van dezelfde kleurcode als bij de spelling. Met behulp van fluorstiften kunnen de verschillende soorten klanken in het woord gemarkeerd worden. Hierdoor wordt de klank- en lettergreepstructuur van de woorden duidelijk zichtbaar.

 

Dyslectische kinderen worden met behulp van Taal in blokjes opgeleid tot ´taaldenker´.

 

Bekijk voor meer informatie dit filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=xMsjVtLJdOs

Niet voor ieder kind met een leesachterstand is Taal in Blokjes  de meest geschikte methode. Het kind is het uitgangspunt, ik ga altijd op zoek naar de best passende aanpak en ga daar mee aan de slag.

bottom of page